• Conform Richtlijn Steigers
 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Professioneel materiaal
 • Alles-in-een
 • Snelle inzet

Waar moet een steiger aan voldoen?

Waar moet een steiger aan voldoen?

Een veilige steiger in gebruik

Een veilige steiger is van groot belang wanneer u aan het verbouwen bent. Een steiger die niet goed ingesteld staat is levensgevaarlijk, zeker wanneer u op grote hoogtes moet werken. Dit geldt ook voor steigers die bij voetpaden staan. Ook al zet u de steiger goed neer, de steiger moet daarnaast ook aan een aantal belangrijke eisen voldoen. In dit blog vertelt JS Steigerbouw u waar een steiger aan moet voldoen.

Waar moet een steiger aan voldoen

eisen van een steiger

Strengere eisen steigers

In vergelijking met een aantal jaar terug worden er steeds meer veiligheidseisen aan steigers gesteld. Deze strengere eisen gelden zowel voor de constructie en samenstelling van de steigers, als voor de opbouw en verankering. Deze strengere regels gelden sinds 1 januari 2018. Deze strengere regels zijn ingevoerd wegens het grote aantal ongelukken dat met steigers gebeurd is.

Interesse in onze diensten?

Ongelukken met steigers

De strengere eisen die sinds 1 januari 2018 gelden, zijn geldig voor steigers in de bouw, schilder- en schoonmaaksector. Gemiddeld vielen de afgelopen jaren zo’n 35 gewonden per jaar, waarvan 1 of 2 dodelijk. Daarom is het belangrijk dat u zich goed aan deze veiligheidseisen houdt.

De eisen voor steigers

Maar wat zijn de eisen vraagt u zich misschien af? JS Steigerbouw vertelt u dit graag. De belangrijkste eisen voor steigers zijn:

 • Er moet voldoende valbeveiliging aan de steigerplatforms bevestigd zijn
 • Voordat de gebruiker van de steiger naar de andere steiger loopt, moet er voldoende randbeveiliging op heuphoogte worden aangebracht
 • Onderdelen zijn moeilijker los te maken, hierdoor zijn ze stabieler geworden
 • De steiger moet bevestigd worden (vastklinken) aan het gebouw of pand
 • De opbouwinstructies moeten gevolgd worden bij het neerzetten van de steiger
 • Deze nieuwe opbouwinstructies maken het makkelijker om de steiger op te zetten
 • Let op de maximale afstand tussen steiger en gevel

regels steiger

Periodieke keuring van steigers en klimmateriaal

Bij JS Steigerhout kunt u uw steiger laten keuren. Werkgevers zijn namelijk verplicht om hun werknemers te voorzien van klimmateriaal dat geschikt is voor professioneel gebruik. Dit moet daarnaast ook voldoen aan de huidige, wettelijke regelgeving. Volgens de wet moet dit klimmateriaal periodiek gekeurd worden. Dit doet JS Steigerbouw voor u! JS Steigerbouw beschikt over vakkundig opgeleid personeel die deze keuring voor u uitvoert. Na inspectie wordt dit materiaal voorzien van een keuringssticker. Wanneer nodig kunt u ter plekke met onze experts overleggen over eventuele reparaties.

Meer weten over waar een steiger aan moet voldoen?

Wanneer u graag meer informatie wilt over de keuring die JS Steigerbouw voor u uitvoert, kunt u altijd contact met ons opnemen of een kijkje nemen op onze website. Ook wanneer u aluminium of stalen steigers nodig heeft. Bij JS Steigerbouw vindt u het. Neem contact met ons op door te bellen naar 0316-373464 of ons een mail te sturen via info@jssteigerbouw.nl. Onze vakmensen helpen u graag verder.

Ontvang een vrijblijvende prijsopgave Offerte aanvragen